Köszöntő

Talán ti is emlékeztek gyerekkorunk egyik kedvencére, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatra, amely végigkalauzolt az Országos Kéktúra útvonalán, és bemutatta tájainkat, kultúránkat, az ott élő embereket.
Régen tervezgetem már, hogy elinduljak Rockenbauer Pál és társai nyomában, és végigjárjam a túraútvonalat én is!
2011 tavaszán úgy tűnik, valóra válik az álom, és nekivágunk néhányan az útnak!
A blog az előkészületekről, és magáról az útról fog szólni, amit a túra alatt szeretnék minden nap frissíteni, hogy azok is átélhessék a nagy kalandot, akiknek nem volt módjukban velünk tartani!

2011. június 4., szombat

Keresztül a Csereháton

Ezt a szakaszt egy kicsit félve vártam, mivel a táj kevésbé izgalmas, többnyire 200-300 méter magas dombokon halad az út. Most, hogy a Cserehát nagyját már láttam, nagyon másképp gondolok a vidékre!
A tájnak megvan a maga szépsége, ahogy a lágy ívű dombok egymásba hajlanak, és körbeölelnek, de leginkább az itt megbúvó települések, és az ott élő népek fogtak meg!

Ha nem a saját szemével látja az ember, nem hinné, hogy a képek Magyarországról valók! A szegénység és az elmaradottság olyan fokával szembesülünk, ami nekünk, városlakóknak teljesen ismeretlen! Az itt élőknek minden nap küzdelem, legyenek parasztok vagy cigányok!
És mindezek ellenére kedvesek, barátságosak, és vendégszeretőek! Mindenkinek kötelezővé tenném az idelátogatást, de azok számára mindenképp, akik állandóan elégedetlenek a helyzetükkel, holott valójában jól élnek!

Gibárt után Encsen, a régió legnagyobb településén gyalogoltunk keresztül. A legfeltűnőbb a bankok és bankautomaták előtt kanyargó sorok voltak. Aztán leesett: megjött a segély! És tényleg, megerősítette a sejtésem a boltos néni! A sorban állók 99 százalékban romák kivétel nélkül!

Encs után a következő falvakon haladtunk keresztül: Fancsal, Baktakék, Abaújszolnok, Nyésta, Felsővadász, Irota, Rakacaszend és Tornabarakony.

Felsővadászon Irénkenéni vendégszeretetét élveztük a cigánysoron, Tornabarakonyon Tamás atya biztosított fedelet számunkra egy éjszakára a 12 lelket számláló faluban.

Fényképeket sajnos most sem tudok feltölteni, majd otthonról pótlom!


- Posted using BlogPress from my iPhone
Location:Tornabarakony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése