Köszöntő

Talán ti is emlékeztek gyerekkorunk egyik kedvencére, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatra, amely végigkalauzolt az Országos Kéktúra útvonalán, és bemutatta tájainkat, kultúránkat, az ott élő embereket.
Régen tervezgetem már, hogy elinduljak Rockenbauer Pál és társai nyomában, és végigjárjam a túraútvonalat én is!
2011 tavaszán úgy tűnik, valóra válik az álom, és nekivágunk néhányan az útnak!
A blog az előkészületekről, és magáról az útról fog szólni, amit a túra alatt szeretnék minden nap frissíteni, hogy azok is átélhessék a nagy kalandot, akiknek nem volt módjukban velünk tartani!

2011. június 2., csütörtök

Búcsú a Zempléntől

Ötödik nap: Mogyoróskától Gibártig

Reggel összeszedtük magunkat retek szállóban, és nekivágtunk utolsó zempléni napunknak.


Utunk Boldogkőváraljáig, Arkán keresztül egy szép völgyben, a Boldogkőváraljai-patak mellett kígyózott mintegy 15 kilométeren keresztül.
Quimby kedvenc napja volt ez, hisz annyit pancsolt és ivott, amennyit csak akart!
Arkán kis pihenőt tartottunk a templom előtt lévő eperfa alatt, s közben jót beszélgettünk a póznán szorgoskodó internet és kábel-tv szerelő srácokkal. A falu itt is szinte teljesen kihalt, a szépen felújított házak nyaralók. Se bolt, se kocsma, se semmi!


Innen már csak néhány kilométer volt Boldogkőváralja. Ide végre nem hulla fáradtan érkeztünk, ezért fel is mentünk a várba körülnézni, ami épp nagy felújítás alatt áll.

A településen végre találtunk boltot és éttermet, így alkalmunk adódott egy jó ebédre, sőt egy kis könnyített menetre a várig, mivel a hátizsákokat az étteremben hagyhattuk!

Gibártig az út egy része aszfalton, majd gyümölcsösök és szántóföldek között futó földúton vezetett. A faluba érve még láthattuk a tavalyi árvíz pusztításának nyomait, leszakadt az út, amit azóta sem sikerült helyreállítani!


Átkeltünk a Hernádon átívelő hídon és elbaktattunk a folyón a mai napig üzemelő kis vízerőműhöz, ami ipari műemlék, és egyben a 15. pecsét lelőhelye.

Innen nem messze volt a szállásunk, egy kis presszó feletti szobában, ahol ismét ágyban aludhattunk és jót fürödhettünk!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése