Köszöntő

Talán ti is emlékeztek gyerekkorunk egyik kedvencére, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatra, amely végigkalauzolt az Országos Kéktúra útvonalán, és bemutatta tájainkat, kultúránkat, az ott élő embereket.
Régen tervezgetem már, hogy elinduljak Rockenbauer Pál és társai nyomában, és végigjárjam a túraútvonalat én is!
2011 tavaszán úgy tűnik, valóra válik az álom, és nekivágunk néhányan az útnak!
A blog az előkészületekről, és magáról az útról fog szólni, amit a túra alatt szeretnék minden nap frissíteni, hogy azok is átélhessék a nagy kalandot, akiknek nem volt módjukban velünk tartani!

2012. április 2., hétfő

Barlangtúra Aggtelektől Jósvafőig és vissza

Meglepetésemre kb. 20 résztvevő érkezett a barlangtúra helyszínére Aggtelekre, és ebből 16-an részt is vettek a 7 km hosszú földalatti "Hosszú túrán". Sajnos a visszaúton a kék túrajelzésen már kevesebben tartottak velünk, de örüljünk, hogy egyáltalán volt, aki vette a fáradtságot és kimozdult a négy fal közül!

Akik mindkét irányban a gyalogutat választották, azok gyakorlatilag kétszer teljesítették a túra e rövid szakaszát (Aggtelek-Jósvafő), egyszer a barlangban, és egyszer a felszínen. Gratulálok nekik!

A felszín alatti rész Aggtelektől Jósvafőig tulajdonképpen 3 szakaszból áll, két kiépített (a látogatók által leginkább ez ismert), és egy kb. 5 km hosszú kiépítetlen, sötét szakaszból, ahol elemlámpákkal világítva kellett gyalogolnunk a földalatti patak vonalát követve, amit közel 100 híd tarkított. A pataknak sajnos csak a nyomai voltak fellelhetők a rég óta tartó csapadékmentes időjárás miatt! A vízhiánytól eltekintve, azonban páratlan látványban volt részünk, csodálatos cseppköveket és egyéb évezredes képződményeket láthattunk! Az barlang bejárása nagyjából 4 órát vett igénybe, kényelmes tempóban, gyakran megálltunk, és közben a vezetőnk sokat mesélt a barlang kialakulásáról, felfedezéséről és történetéről.

A barlang jósvafői szakaszára az elmúlt években milliárdos nagyságrendű összeget költött a Nemzeti Park, amivel sikerült Magyarország legszebben és legmodernebben kiépített és feltárt barlangszakaszát létrehozniuk! A kiépített rész önmagában is igen látványos, de ha többet szeretnénk kapni egy átlagos barlanglátogatásnál, akkor mindenképp járjuk végig a teljes 7 kilométeres szakaszt, ami után garantáltan egy éltre szóló élménnyel gazdagabbak leszünk!

A vissza út, alig több mint egy órát vett igénybe, mintegy 5 kilométer tettünk meg a kék jelzésen a jósvafői kijárattól az aggteleki bejáratig. A felszínen jól megfigyelhetők a karszt vidékre jellemző képződmények, köztük sok mészkő tányér (dolina), valamint a Aggteleki tó felett elhelyezkedő ördögszántás.

A csapat szűk magja maradt még egy napot, így alkalmunk nyílt a környék legszebb barlangját is meglátogatni a Rákóczi barlangot. Ez a barlang külön megérdemelne egy postot, de szerintem sokkal jobban jár mindenki, ha elmegy oda, és maga győződik meg a hely különlegességéről és szépségéről!

Ahogy azt már korábban is írtam, a túrát folytatjuk, június elsején, egy pénteki napon, visszatérünk Aggtelekre, és reményeim szerint a 8 napra tervezett túrával eljutunk a Bükkön keresztül a Mátrán túlra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése